gaming

Cloud gaming is een opkomende trend in de game-industrie die de interesse heeft gewekt van grote techbedrijven zoals Microsoft, Sony, Apple en Google. Maar wat maakt gaming technologie zo aantrekkelijk voor deze bedrijven en wat houdt cloud gaming precies in? Bovendien, welke gamediensten maken gebruik van deze technologie en kunnen we binnenkort speciale gamestreamingdienst consoles verwachten?

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Cloud gaming, ook wel bekend als gamestreamingdienst, is een geavanceerde technologie die het mogelijk maakt om games te spelen zonder dat je een krachtige gameconsole of gamingcomputer nodig hebt. In plaats daarvan worden de games afgespeeld op een server in een servercentrum en vervolgens gestreamd naar het apparaat van de gebruiker.

Deze benadering maakt het mogelijk om grafisch intensieve games te spelen op apparaten zoals mobiele telefoons, aangezien de grafische berekeningen niet langer op het apparaat van de gebruiker worden uitgevoerd. Dit betekent dat je niet langer afhankelijk bent van fysieke hardware om games te spelen. Cloud gaming heeft het potentieel om de manier waarop we games ervaren drastisch te veranderen.

Maar welke gamediensten maken gebruik van cloud gaming? Naast de bekende gamebedrijven zoals Xbox en PlayStation, zijn er ook andere spelers die de game-industrie willen betreden met hun eigen gamediensten die gebruikmaken van deze technologie. Enkele opvallende namen zijn Amazon Luna, Playstation Now, Project xCloud, Google Stadia, Utomik, Nvidia Geforce Now, Shadow en de Apple cloud gaming service.

Deze gamediensten bieden gebruikers de mogelijkheid om games te streamen naar hun apparaten en ze direct te spelen, zonder dat ze de games hoeven te downloaden of te installeren. Het aanbod varieert van populaire games tot indiespellen en er is voor elk wat wils.

De verschillende Cloud Gaming services

Amazon Luna

Amazon Luna is de cloud gaming service van Amazon. Het stelt gebruikers in staat om games te streamen naar verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets en smart tv’s. Met een maandelijks abonnement krijgen gebruikers toegang tot een bibliotheek met diverse games. Luna maakt gebruik van Amazon Web Services (AWS) om een soepele en snelle gamestreamingervaring te bieden.

Playstation Now

Playstation Now is de cloud gaming service van Sony voor Playstation-gebruikers. Met deze service kunnen spelers honderden Playstation-games streamen naar hun Playstation-console, pc of compatibele apparaten. Het abonnement biedt ook toegang tot exclusieve titels en oudere games uit de Playstation-geschiedenis. Playstation Now maakt gebruik van geavanceerde streamingtechnologie om lag-vrije gameplay te garanderen.

Project xCloud

Project xCloud is de cloud gaming service van Microsoft, die nu bekend staat als Xbox Cloud Gaming. Het stelt Xbox-spelers in staat om games te streamen naar verschillende apparaten, waaronder Xbox-consoles, pc’s, tablets en smartphones. Met een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement kunnen gebruikers genieten van een uitgebreide bibliotheek met games, inclusief exclusieve Xbox-titels.

Google Stadia

Google Stadia is de cloud gaming service van Google. Het maakt gebruik van de kracht van Google’s datacenters om games te streamen naar verschillende apparaten, waaronder pc’s, laptops, smartphones en de Google Chromecast Ultra. Met Stadia kunnen spelers games in hoge resolutie spelen zonder dat ze een krachtige gaming-pc nodig hebben. Het biedt ook de mogelijkheid om games te kopen via de Stadia Store.

Utomik

Utomik is een gamestreamingdienst die zich richt op het aanbieden van een abonnement voor een breed scala aan games. Met Utomik kunnen gebruikers onbeperkt games streamen naar hun pc’s en laptops. De service heeft een gevarieerde bibliotheek met zowel bekende titels als indiegames. Utomik werkt samen met verschillende uitgevers om een diverse verzameling games aan te bieden.

Nvidia GeForce Now

Nvidia GeForce Now is een cloud gaming service die gebruikers in staat stelt om games te streamen naar hun pc’s, Macs, smartphones en Nvidia Shield-apparaten. Met GeForce Now kunnen spelers hun bestaande gamebibliotheken van platforms zoals Steam, Epic Games Store en Uplay integreren. Het biedt ook de mogelijkheid om games te spelen in ray tracing en hoge grafische instellingen, zelfs op minder krachtige apparaten.

Shadow

Shadow is een cloud gaming service die een volledige virtuele pc in de cloud biedt. Gebruikers hebben toegang tot een krachtige Windows 10-pc die speciaal is geoptimaliseerd voor gaming. Met Shadow kunnen spelers games streamen naar verschillende apparaten, waaronder pc’s, Macs, smartphones en tablets. Het biedt de flexibiliteit van een volledige pc-ervaring in de cloud.

Apple cloud gaming service

Apple heeft nog geen specifieke cloud gaming service aangekondigd. Echter, er zijn geruchten dat het bedrijf werkt aan een eigen gamestreamingdienst. Dit zou Apple-gebruikers de mogelijkheid geven om games te streamen naar hun iPhones, iPads, Macs en Apple TV. Verdere details over de Apple cloud gaming service zijn nog niet bekendgemaakt.

Met de opkomst van cloud gaming en de groeiende interesse van grote spelers in de industrie, kunnen we ons afvragen of er binnenkort speciale gamestreamingdienst consoles zullen worden gelanceerd. Hoewel er op dit moment nog geen concrete aankondigingen zijn, is het goed mogelijk dat we in de toekomst geavanceerde consoles zullen zien die speciaal zijn ontworpen voor cloud gaming, waardoor de gamingervaring nog verder wordt verbeterd.

Al met al biedt cloud gaming nieuwe mogelijkheden voor zowel gamers als bedrijven in de game-industrie. Het stelt spelers in staat om games te spelen op verschillende apparaten en brengt de nieuwste technologische ontwikkelingen naar de gamingwereld. Lees hier meer informatie en blijf op de hoogte van het laatste cloud gaming nieuws