Hoeveel inch is mijn beeldscherm?

afmetingen van een beeldscherm

Het meten van de grootte van je beeldscherm in inches is een belangrijke stap om te weten hoeveel zichtbaar schermoppervlak je hebt. Het bepalen van de grootte van je beeldscherm is vrij eenvoudig en kan je helpen bij het kiezen van de juiste monitor of televisie voor je behoeften.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Om de grootte van je beeldscherm in inches te achterhalen, heb je een meetlint of een liniaal nodig. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Plaats je beeldscherm op een vlakke ondergrond, bij voorkeur op een tafel of bureau.
 2. Meet de diagonale afstand van de ene hoek van het scherm naar de tegenoverliggende hoek. Dit moet worden gemeten in een rechte lijn, van de buitenrand van het scherm (waar het plastic of de behuizing begint) tot aan de tegenoverliggende buitenrand.
 3. Zorg ervoor dat je de meting nauwkeurig uitvoert zonder het scherm te buigen. De meeste beeldschermen hebben een plat oppervlak, dus het is relatief eenvoudig om een rechte lijn te trekken tussen de hoeken.
 4. Noteer de gemeten afstand in inches. Het aantal inches dat je hebt gemeten, vertegenwoordigt de grootte van je beeldscherm.

Voorbeeld: Als je meet en ontdekt dat de diagonale afstand tussen de hoeken van je beeldscherm 24 inches is, dan kun je zeggen: “Mijn beeldscherm heeft een grootte van 24 inches.”

Het kennen van de grootte van je beeldscherm is handig bij het vergelijken van verschillende modellen en bij het kiezen van een scherm dat bij je behoeften past, of het nu voor dagelijks computergebruik, gaming, grafisch ontwerp of entertainmentdoeleinden is. Onthoud dat de schermgrootte slechts één aspect is om rekening mee te houden bij het selecteren van een beeldscherm; andere factoren zoals resolutie, beeldkwaliteit en aansluitmogelijkheden zijn ook van belang bij het maken van de juiste keuze. Lees hier meer tips & tricks

Reken de gemeten waarde om naar inches

Stel dat je beeldscherm 15 inches groot is, dan kun je deze waarde omrekenen naar centimeters door het juiste cijfer te vinden in de tabel:

15 inch ≈ 38,1 centimeter

Je kunt dit doen door te kijken naar de waarde die het dichtst in de buurt ligt van 15 inch in de tabel. In dit geval is dat 15,6 inch, wat overeenkomt met ongeveer 39,6 centimeter. Aangezien 15 inch iets kleiner is dan 15,6 inch, zal de overeenkomstige waarde in centimeters ook iets kleiner zijn, dus ongeveer 38,1 centimeter.

Op dezelfde manier kun je de grootte van je beeldscherm in inches omrekenen naar centimeters met behulp van de tabel. Zo kun je een nauwkeurige schatting krijgen van de afmetingen van je beeldscherm in centimeters.

InchCentimeter
10,125,7
11,629,5
12,331,2
13,333,8
14,035,6
15,639,6
17,343,9
Omrekenmodel van centimeter naar inch

FAQ’s:

 1. Hoe meet ik de grootte van mijn beeldscherm in inches?
  • Plaats het beeldscherm plat en meet de diagonale afstand tussen de hoeken.
 2. Hoe converteer ik inch naar centimeter voor mijn beeldscherm?
  • Gebruik de conversietabel of vermenigvuldig met 2,54 (1 inch = 2,54 cm).
 3. Welke factoren zijn belangrijk bij het kiezen van een beeldscherm?
  • Resolutie, grootte, beeldkwaliteit, aansluitingen en gebruiksscenario’s zijn cruciaal.