Intel onthult details over Lunar Lake en nieuwe desktop-cpu’s voor Q4

Twee weken voor de start van de Computex-beurs heeft Intel alvast een tipje van de sluier opgelicht over aankondigingen die we van de processorfabrikant kunnen verwachten. Intel heeft de eerste details vrijgegeven over hun aankomende Lunar Lake-processors en bevestigd dat er nieuwe desktop-CPU’s in het vierde kwartaal van dit jaar zullen verschijnen. Hier volgt een uitgebreid overzicht van wat er tot nu toe bekend is.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Lunar Lake: wat we weten

Eerste productiewafers en verwachte release

Intel heeft onthuld dat de eerste productiewafers voor de Lunar Lake-generatie processors voor laptops inmiddels van de band rollen. Deze processors staan gepland voor een release in het derde kwartaal van dit jaar. Lunar Lake bouwt voort op de eerder geïntroduceerde Meteor Lake-generatie en introduceert een compleet nieuw chipletontwerp.

Nieuwe cpu-cores: Lion Cove en Skymont

Lunar Lake zal gebruikmaken van een nieuwe generatie P-cores, met de codenaam Lion Cove, en een nieuwe generatie E-cores, genaamd Skymont. De combinatie van deze nieuwe cores belooft verbeterde prestaties en efficiëntie. Bovendien is de Thread Director, die deze verschillende soorten cores aanstuurt, aanzienlijk verbeterd om optimaal gebruik te maken van de beschikbare rekenkracht.

Verbeterde geïntegreerde gpu

Naast de nieuwe CPU-cores krijgt ook de geïntegreerde GPU een aanzienlijke upgrade. De GPU maakt de overstap naar de Xe2-architectuur en wordt daarmee de eerste videochip die gebaseerd is op de Battlemage-architectuur. Intel claimt dat deze geïntegreerde graphics tot wel vijftig procent sneller zijn dan die van de vorige generatie CPU’s, wat een significante verbetering betekent voor grafische prestaties in laptops.

Versnelde npu voor AI-berekeningen

Een ander belangrijk aspect van Lunar Lake is de geïntegreerde NPU (Neural Processing Unit) voor AI-berekeningen. De rekenkracht van deze NPU is fors toegenomen, van 10Tops bij Meteor Lake naar maar liefst 45Tops bij Lunar Lake. In combinatie met de GPU, die 60Tops kan leveren (zij het minder efficiënt), komt de totale AI-rekenkracht van de processor boven de 100Tops uit. Dit maakt Lunar Lake bijzonder geschikt voor toepassingen die intensieve AI-berekeningen vereisen.

Verwachtingen voor Computex

Intel heeft aangekondigd dat ze tijdens de Computex-beurs meer details zullen onthullen. CEO Pat Gelsinger zal op dinsdag 4 juni een keynote geven waarin vermoedelijk meer informatie wordt vrijgegeven over Lunar Lake en andere nieuwe producten.

Geïntegreerde LPDDR5-geheugenchips

Een van de aspecten waar we nog weinig over weten, zijn de geïntegreerde LPDDR5-geheugenchips die op de renders duidelijk zichtbaar zijn. Deze chips moeten het traditionele op het moederbord gesoldeerde DRAM vervangen, wat kan leiden tot verbeterde prestaties en efficiëntie. Het is nog onduidelijk op welke productieprocedés de verschillende tiles van de Lunar Lake-processors zullen worden gefabriceerd.

Arrow Lake: nieuwe desktop-cpu’s voor Q4

Naast Lunar Lake zal Intel tijdens Computex ook meer informatie delen over de aankomende generatie desktop-CPU’s, bekend onder de codenaam Arrow Lake. Waar de afgelopen drie desktopgeneraties gebaseerd waren op dezelfde techniek, zal Arrow Lake in één klap alle nieuwe techniek van Meteor Lake naar de desktop brengen. Dit omvat onder andere het tileontwerp, nieuwe productieprocessen en nieuwe architecturen voor de CPU-cores. Intel heeft bevestigd dat Arrow Lake in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt zal komen.

Met de onthulling van Lunar Lake en de bevestiging van nieuwe desktop-CPU’s onder de codenaam Arrow Lake, belooft Intel een spannend jaar voor techniekliefhebbers en professionals. De redactie van Tech-Ones kijkt uit naar de verdere details die tijdens de Computex-beurs onthuld zullen worden. Blijf ons volgen voor de meest recente updates en diepgaande analyses van de nieuwste technologische ontwikkelingen.