Steam Deck

Tijdens een interview bij de Asus ROG Ally-lancering deelde een topvrouw van Xbox opwindend nieuws over nieuwe functies, zoals Xbox Quick Resume, waarmee het mogelijk zou worden om naadloos te schakelen tussen gaming-sessies op verschillende apparaten, bijvoorbeeld van een desktop naar een handheld-pc. Deze ontwikkelingen hebben veel potentie om de game-ervaring te verbeteren en geven Microsoft een nieuwe kijk op mobiel gamen op het Windows-platform.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Xbox Quick Resume: Een naadloze overgang tussen apparaten

Roanne Sones, corporate VP van Xbox, besprak tijdens een groepsgesprek met belangrijke vertegenwoordigers van Asus en AMD tijdens het launch event van de ROG Ally, de handheld-pc van Asus, de revolutionaire mogelijkheden van Xbox Quick Resume. Ze benadrukte het idee dat spelers hun game-ervaring kunnen starten op hun pc, deze kunnen voortzetten op de ROG Ally en naadloos kunnen doorgaan waar ze gebleven waren. Hierbij rees de vraag: “Hoe kunnen we deze functie naar het Windows-platform brengen?”

Ondersteuning voor slaapstand zonder crashes

Wat Sones beschrijft, omvat twee belangrijke features. Allereerst wordt er gesproken over ondersteuning voor een systeem waarbij games niet crashen wanneer het apparaat in slaapstand gaat. Hoewel dit in Windows theoretisch al mogelijk is, kan het per game verschillen of de game deze ‘slaapstand’ overleeft zonder problemen. Een vergelijkbare functie is te vinden op de Steam Deck, maar ook daar kan het voorkomen dat een game crasht. Het is belangrijk dat gameontwikkelaars samenwerken met het besturingssysteem om dit soort crashes te voorkomen.

Verbeterd gebruik van cloudopslag

De tweede feature heeft betrekking op een “agressiever” gebruik van cloud saves. Sones legt uit dat er gestreefd wordt naar een bijna naadloze ervaring bij het overschakelen van bijvoorbeeld een pc naar de handheld-pc. Dit vereist snelle en eenvoudige synchronisatie van savedata met de cloud, zodat de Ally deze kan oppikken en de speler verder kan laten gaan waar hij of zij gebleven was, of op zijn minst dichtbij dat punt.

Het succes van de Steam Deck

Het succes van de Steam Deck laat zien hoe deze functionaliteit in de praktijk kan werken. Wanneer de Deck in slaapstand gaat tijdens het gamen, wordt savedata eerst geüpload naar de Dynamic Steam-cloud Sync, zodat spelers verder kunnen gaan op bijvoorbeeld een desktop. Als ze ervoor kiezen om de game op de pc te openen, krijgen ze eerst de vraag of ze de game op de Deck volledig willen afsluiten, om mogelijk een recentere save uit de cloud te halen. Ook Xbox heeft een vergelijkbaar systeem, zij het zonder een handheld-apparaat in de mix.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Microsoft geen definitieve toezeggingen heeft gedaan, het feit dat het bedrijf openlijk spreekt over deze ontwikkelingen, aantoont dat ze een zeker vertrouwen en intentie hebben op dit gebied. Bovendien is het duidelijk dat Microsoft al geruime tijd bezig is met het optimaliseren van Windows 11 voor handheld-apparaten. In april lekte er namelijk een presentatie uit waarin mogelijke aanpassingen aan het besturingssysteem werden besproken om de compatibiliteit met handhelds te verbeteren. Deze inspanningen van Microsoft lijken voort te komen uit een groeiende interesse in handheld-pc’s, mede dankzij de opkomst en populariteit van de Steam Deck, die in februari van dit jaar op de markt werd gebracht. Het is evident dat Microsoft actief op zoek is naar manieren om de game-ervaring op mobiele apparaten te verbeteren en gebruikers een naadloze overgang tussen verschillende gaming-platforms te bieden. Dit wijst op een veelbelovende toekomst waarin gamers kunnen genieten van hun favoriete games zonder beperkingen van specifieke apparaten of locaties.

Wij bij Tech-Ones ervaren microsoft’s intentie en toekomstige plannen voor een betere game-ervaring dan ook zeer positief. Wij blijven onze klanten graag op de hoogte houden van de laatste gamenieuws. Bij Tech-Ones hebben helpen we je graag met het maken van je keuze. Lees hier meer advies en tips over game consoles en tips over verschillende games