Ziggo stopt met het aanbieden usenet vanaf 1 april

usenet

Ziggo, een van de toonaangevende internetproviders in Nederland, heeft besloten om per 1 april een langlopende dienst stop te zetten: het aanbieden van toegang tot nieuwsgroepen, beter bekend als usenet. Terwijl nieuwe klanten sinds 2015 al geen toegang meer konden krijgen, zullen ook trouwe, bestaande klanten over ongeveer anderhalve maand worden afgesloten.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

De beweegreden achter deze beslissing is dat Ziggo beweert dat “de dienst nauwelijks meer gebruikt wordt”. Daarom wordt de stekker eruit getrokken, wat helaas betekent dat gebruikers die gebruik maakten van deze faciliteit op zoek moeten naar alternatieve oplossingen. Ziggo wijst hen in de richting van externe partijen die usenettoegang bieden, zoals Eweka, ViperNews en XS News. Echter, het is belangrijk op te merken dat deze verandering betekent dat getroffen gebruikers vanaf 1 april extra kosten zullen moeten maken om hun usenettoegang te behouden.

Oorspronkelijk uit 1980, heeft Usenet een rijke geschiedenis. Het werd oorspronkelijk ontworpen voor het uitwisselen van nieuws en het voeren van discussies. In veel opzichten kan het worden beschouwd als de voorloper van moderne internetforums, maar het onderscheidt zich door zijn decentrale aard. Usenet wordt gehost op servers verspreid over de hele wereld, wat betekent dat er geen centrale autoriteit is die controle uitoefent.

Een ander kenmerk van Usenet, dat helaas soms misbruikt wordt, is het uitwisselen van binaire bestanden. Dit houdt in dat gebruikers digitale bestanden kunnen delen, vaak zonder toestemming van de rechthebbenden, wat leidt tot potentiële inbreuk op auteursrechten.

Met het einde van Ziggo’s usenetservice in zicht, is het essentieel voor gebruikers die deze faciliteit waardeerden om alternatieve wegen te verkennen. Hoewel het misschien een einde markeert aan een tijdperk van gemakkelijke usenettoegang via de provider, biedt het ook kansen om te ontdekken wat de externe usenetproviders te bieden hebben. Lees hier het laatste nieuws over gadgets en meer.