Claude AI-chatbot leest een volledig boek binnen 1 minuut

ai claude

Anthropic, een startup die gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie, heeft zijn AI-chatbot genaamd Claude aanzienlijk verbeterd ten opzichte van concurrent ChatGPT. Claude beschikt nu over een aanzienlijk groter ‘kortetermijngeheugen’, waardoor hij in staat is langere gesprekken te voeren en meer informatie paraat te houden.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Volgens Anthropic heeft Claude nu een zogenaamd ‘context window’ van ongeveer 75.000 woorden. Dit context window fungeert als het kortetermijngeheugen van de chatbot en biedt een extra bron van kennis waaruit Claude kan putten naast zijn eerder getrainde kunstmatige intelligentie.

Een interessant aspect van Claude’s verbeterde geheugen is dat hij nu bijvoorbeeld binnen een minuut een volledig boek kan ‘lezen’ en vervolgens in normale taal over elk aspect van het boek kan praten. Dit vermogen is niet alleen nuttig bij het analyseren van verschillende soorten teksten, maar ook bij het voeren van gesprekken. Vaak merken gebruikers van chatbots namelijk dat na een aantal vragen het begin van het gesprek alweer vergeten is, waardoor een herhaling van informatie kan ontstaan.

Het verschil tussen Claude en ChatGPT

Een belangrijk verschil tussen Claude en ChatGPT, dat draait op de chatbot van Microsoft Bing, is dat Claude veel meer informatie kan onthouden. De ChatGPT-chatbot heeft bijvoorbeeld een beperking van 20 vragen voordat eerdere informatie wordt vergeten. Dit kan leiden tot vreemde of soms zelfs kwetsende antwoorden. Claude daarentegen kan aanzienlijk meer informatie in zijn ‘parate geheugen’ bewaren. Momenteel kan hij ongeveer 75.000 woorden of 100.000 tokens onthouden, terwijl ChatGPT beperkt is tot ongeveer 3000 woorden of 8000 tokens in de betaalde versie, en ongeveer 32.000 tokens in de nieuwe GPT-4-versie.

Op dit moment is de verbeterde versie van Claude alleen beschikbaar voor zakelijke partners van Anthropic en de prijs voor toegang tot Claude is niet openbaar gemaakt.

Er zijn ook berichten dat Google onlangs ongeveer 400 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in Anthropic. Het is interessant om op te merken dat Google onlangs zijn eigen AI-chatbot genaamd Bard heeft geïntroduceerd, wat suggereert dat er een toename is in de ontwikkeling en investeringen in dit gebied van kunstmatige intelligentie.

Blijf op de hoogte van meer software nieuws of algemeen nieuws over pc’s bij Tech-Ones.