Asus komt met oplossing voor verbindingsproblemen van haar routers

asus netwerk router

Asus is een producent van computers, smartphones en onderdelen voor computers. Het bedrijf maakt een breed gamma moederborden voor verschillende processorfabrikanten, maar vooral voor Intel en AMD. Daarnaast fabriceert Asus ook videokaarten, barebone-pc’s, netwerkproducten zoals routers. Asus heeft recentelijk bevestigd dat veel van zijn routers te kampen hadden met ernstige verbindingsproblemen. Deze kwestie deed zich voor gedurende de afgelopen week en zorgde voor veel frustratie onder gebruikers. Gelukkig heeft het bedrijf nu een oplossing gevonden voor dit probleem en beweert het dat gebruikers die hun router opnieuw opstarten, geen verdere problemen zouden moeten ervaren.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Volgens Bleeping Computer begonnen gebruikers rond 16 mei massaal te klagen over plotselinge verbindingsproblemen met hun Asus-routers. Meerdere gedupeerden meldden dat de routers na een paar minuten gebruik plotseling stopten met werken vanwege overbelasting van het apparaatgeheugen. Deze klachten werden onder andere geuit op het Asus-forum en Reddit. Het is echter nog onduidelijk welke specifieke routermodellen precies werden getroffen door deze bug.

Het statement van Asus

Asus heeft nu laten weten dat ze de oorzaak van het probleem hebben gevonden. Het bedrijf geeft toe dat het te maken had met “een fout in de configuratie van onze serverinstellingen”, hoewel er verder geen specifieke details worden verstrekt. Gelukkig beweert Asus dat de meeste gebruikers het probleem kunnen oplossen door simpelweg hun router opnieuw op te starten. Als dat niet werkt, adviseert het bedrijf gebruikers om de huidige configuratie-instellingen op te slaan en de router terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Vervolgens kunnen de opgeslagen instellingen weer worden geüpload naar de router.

Volgens ArsTechnica kan de fout mogelijk worden toegeschreven aan een corrupt definitiebestand voor ASD, een ingebouwde beveiligingsdaemon. Interessant genoeg wordt dit component automatisch bijgewerkt, zelfs als gebruikers automatische firmware-updates hebben uitgeschakeld. Daarom was het probleem niet op te lossen door simpelweg terug te gaan naar een eerdere firmwareversie. Het lijkt erop dat de bestandssysteemruimte en het geheugen van de routers vol raakten nadat het corrupte bestand was gedownload, waardoor de routers vastliepen.

Dit incident benadrukt het belang van tijdige en nauwkeurige firmware-updates voor routers. Hoewel automatische updates handig kunnen zijn, kunnen ze ook onbedoelde problemen met zich meebrengen, zoals in dit geval. Gebruikers worden geadviseerd om de instructies van Asus op te volgen en eventuele beschikbare updates zorgvuldig te beoordelen voordat ze worden geïnstalleerd. Het is altijd raadzaam om de nieuwste beveiligingspatches en bugfixes te verkrijgen om mogelijke toekomstige problemen te voorkomen.

Wil je nou op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van Asus, lees dan hier meer over het laatste computer nieuws.