Kwetsbaarheden bij drivers voor Asus Aura Sync en Gigabyte Xtreme Engine

gigabyte extreme engine

Beveiligingsbedrijf SecureAuth heeft ontdekt dat bepaalde drivers van Asus en Gigabyte kwetsbaarheden bevatten. Deze drivers worden geleverd met de tools die door de bedrijven worden verstrekt voor moederborden en videokaarten.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Bij Asus gaat het om de glckio- en Asusgio-drivers die worden geïnstalleerd wanneer een gebruiker Aura Sync aan zijn systeem toevoegt. Aura Sync is het programma van Asus voor het beheren van RGB-verlichting. De kwetsbaarheden worden geïdentificeerd als CVE-2018-18535, CVE-2018-18536 en CVE-2018-18537. De eerste en de laatste kwetsbaarheid stellen een aanvaller in staat om code uit te voeren met verhoogde rechten, terwijl de tweede kwetsbaarheid het mogelijk maakt om gegevens te lezen en te schrijven via de I/O-poorten.

Waar zitten de kwetsbaarheden?

SecureAuth heeft proof-of-concept exploits ontwikkeld om aan te tonen dat de kwetsbaarheden kunnen worden misbruikt, hoewel de gevolgen in deze voorbeelden beperkt zijn tot crashes en herstarts. Het beveiligingsbedrijf heeft Asus al in november vorig jaar op de hoogte gesteld van de kwetsbaarheden. In april bracht Asus een nieuwe versie van Aura Sync uit, maar volgens SecureAuth loste deze versie slechts twee van de drie problemen op.

Bij de drivers gpcidrv- en gdrv van Gigabyte zijn de kwetsbaarheden geïdentificeerd als CVE-2018-19320, CVE-2018-19321, CVE-2018-19322 en CVE-2018-19323. Deze drivers worden meegeleverd met Gigabyte’s App Center, Aorus Graphic Engine, Xtreme Gaming Engine en OC Guru II. De kwetsbaarheden stellen onder andere aanvallers in staat om een systeem over te nemen. Er is een proof-of-concept exploit ontwikkeld die bijvoorbeeld lees- en schrijfoperaties uitvoert op virtueel geheugen, wat resulteert in een systeemcrash. Gigabyte zou in mei 2018 op de hoogte zijn gebracht van de kwetsbaarheden, maar het bedrijf beweerde destijds dat zijn producten niet getroffen waren.

Blijf op de hoogte van het het laatste hardware nieuws en lees hier meer!